14 November 2016

Assignment?


Dulu masa sekolah rendah, I still remember. Aku rasa tak sabar sangat sangat nak habis sekolah sebab kononnya sekolah ni mengongkong, tak bebas macam Universiti life. Tapi sekarang bila aku sendiri yang berada kat Universiti, baru aku faham. Hidup ni tak mudah, tak semua benda kita boleh perolehi dengan sekadar berkata-kata. Aceeeeeewah. Apesal macam formal sangat ni? aduh...

Sekarang aku rasa, aku nak kembali ke alam kanak-2 aku which is my primary school life. Seriously walaupun masa sekolah rendah, kehidupan aku di penuhi dengan penampar cikgu-2, rotan buluh, pembaris kayu, balingan kerusi, hentakan meja. At least semua tu tak mengganggu emosi and mental aku. Faham tak apa aku cuba sampaikan ni? haha

Laiddis, bila dah masuk Universiti ni rasa dia lain sangat. Nak cakap banyak assignment tu, emmm takde lah sangat. Kau kena pandai-pandai hidup lah senang cakap. Kalau kau rasa kau nak berjaya, then kau buat lah tutorial. Kalau kau rasa kau dah hebat, lantak kau lah nak buat apa pun. Gittuw! Jenis aku ni pulak, kena ada orang yang push aku suruh buat itu ini, then aku buat. Kalau tak?

Haaaa jadi lah macam sekarang ni. People busy buat assignment, study pe bagai, aku? Yes I am here updating my blog hahaha! Bukan lah aku tak study langsung, tapi jenis aku ni kalau study, last minute. Jarang lah nak buat early preparation ke apa. Satu lagi hal aku ni, kalau time cuti midsem. Like the previous midsem, naik je cuti lecturer semua bantai buat test itu test ini. 

Hmmmm dapat pulak student jenis aku, kalau cuti memang betul-2 aku memakna kan maksud cuti tu. No assignments, no notes. Just me and my gadgets. Seriously ni memang pesen aku since aku sekolah menengah lagi. Jarang aku nak bukak buku time cuti-2 ni. Prinsip aku, cuti is cuti and belajar is belajar. Tapi kadang-2 dia jadi belajar is main main hehe..

I know perangai seorang student macam aku ni memang teruk, and just dont copy this attitude if miine. Aku still tak mampu nak ubah cara aku belajar, cara nak arrange time semua. Entahlah, kadang-2 aku rasa aku ni macam dalam alam mimpi. Like betul ke aku ni dah degree? Betul ke aku ni ada kat UTM sekarang? Tak bermimpi ke aku ni? 

Aku rasa lost in everything I am done here. Aku hilang seorang Aleeza waktu kat matriks masa sem 2 dulu. Which is aku ada kesedaran diri, aku rajin stayup sampai 3/4 pagi sebab study. Kat UTM? memang lah aku stayup sampai pepagi buta, tapi aku on the phone (OTP) bukan study hehehe. Teruk sangat sangat nih. Kadang-2 penah jugak terfikir, apa nak jadi dengan diri aku ni? Tapi tu semua cuma singgah untuk beberapa saat je dalam kepala otak aku. Then semuanya pergi mengikut arus deras hawa nafsu. cehceh ayat kau!

Aku cuma berharap, aku mampu ubah diri aku. Aku mampu motivate myself. Motivation daripada orang luar dah tak makan dek telinga dah. Rasa kebal macam ada ilmu kebal pulak haha. Okay till here. I wish one day aku mampu menulis kat blog ni tentang kejayaan aku, and not my failures. Thats all, byebye :D

Yang lalai,
Ijaa

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

02 October 2016

ProKid 2016 ( KTDI, UTM )


Heyy!! Ehem.. Pernah dengar tak pasal prokid? Actually ni jugak first time aku dengar pasal program ni dan join. Best gilaaa. Program ni is about.. Kolej Tun Dr. Ismail, UTM SKudai ni ada buat program namanya Prokid. Dah banyak tahun sebenarnya program ni di adakan. Its like, student KTDI ni akan jadi fasilitator/AJK untuk program yangdi anjurkan ni.

Gila tak best??? Aku ni pulak type of person yang suka melayan budak2 junior. Untuk Prokid2016 ni di adakan selama sehari sahaja di SMK Lokman Hakim, Felda Lok Heng, Kota Tinggi Johor. Kami kena handle adik adik Form 5. Diorang just nice and fun gila hokkay!!


bersama adik adik ececehhh

Kumpulan aku adalah seramai 8orang ahli dan partner aku namanya Shaza Arissa and honestly she is so pretty. I is insekiyooo haha ;')


my teamates

Alahaiiii diorang ni so kiut.. Kami actually jarak umur 2 tahun je. haha tapi iolls terpaksa bahasa kan diri 'Kak Ija' okay ;D. lawak betul taw hehe.. Kalau nak senaraikan aktiviti apa kitorang buat, hmmmm memang tak habis satu hari awak baca kang. eh lekkk ;P Tapi memang best plus aku dapat gain new experiences woahhh happy okay!! 

spot me!

Masa ni actually tengah create cheers. Tapi till the end tak ada pun lawan cheers T_T huhu itsokay :)
So thats all. Thankyou UTM for bring me such a great memories !!!! 




Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

02 September 2016

Minggu Mesra Mahasiswa ( MMM ) UTM Skudai


Yeahhhh i am officially a student of University Teknologi Malaysia, Johor !!! wahhh rasa macam baru semalam habis SPM hihi over. So... what im going to story here about this fvcking tired week evahhhh!!! Aku rasa kat matrik pun tak penat macam ni. Meh sis nak bergossip sikit..

First-2 masa berkumpul dalam dewan sri resak, dah boleh nampak bilangan lelaki lebih ramai berbanding wanita WOWW okay. kalau zaman masa aku sekolah rendah, cikgu banyak bercerita dekat Universiti nanti lelaki hanya 1/10 dari bilangan perempuan. Tolong jangan percaya. dusta belaka hakikatnya memang full of boys sampai kau rambang mata nak pilih kahkah *gurau*

Ok. MMM ni adalah minggu hidup kau akan di 'kawal' rapi oleh kakak-2/ abang-2 senior iaitu crew MMM tersebut. So far diorang just nice, friendly and loving. Yes maybe diorang akan nampak a bit mengongkong kehidupan korang sampai you have no time to wash yr clothers, etc. But babe, its just for a week.

Okay lets imagine. Crew Kolej tak ramai taw. Then diorang kena jaga korang yang beratus ratus ummat. Ingat senang? So jangan dok nak memekak kalau crew-2 ni dok lepas kan kau balik bilik pukul 1/2 pagi. Normal thing kot. Plus kau akan rasa seronok dengan adanya abang-2 yang conduct untuk berlawan cheers between colleges. 

Penat? Memang sejujurnya aku sangat penat. Jadual sangat padat as I have stated above, kau nak basuh baju pun takde masa. huhu.. Plus dapat pulak Blok kediaman aku yang mesin basuh nya rosak. Menyental lah kau baju yang dah terkumpul seminggu tu. So my advice here, baju tidur tu jangan tukar setiap malam hihi. dalam bilik je kot, roomate je yang tau. halah halah ;P

Makanan? so far Alhamdulillah sedap dan mengenyangkan. Kalau KTDI ni makan kat cafe Makngah. Biasanya minggu MMM makanan dah disediakan kat Dewan Makan. So penjimatan di situ for uolls selama seminggu. Tapi tak tau lah kalau perut korang spesis GST Najib, memang menelan aje lah keje nya, ops maaf terpolitik hahaks!

Apa lagi ye? Actually takde lah teruk sangat sangat MMM ni. Alahhh dah 19 kot. Jangan lah ada masalah sikit terus ngadu kat parents. Pastu parents nak report polis. Comeonnnn!!!!! You're 19 ok. be matured, be independent. Apa yang aku belaja da masuk U ni, jadi lah seorang yang peramah. Tegur je semua orang. Start the conversation first. If you keep waiting for somebody to greet you 1st, then just wait for it untill yr graduation day! hahaha. OKay thats all. 

Wish me luck for the new chapter of life. 

#UTMSanjunganBangsa
#IAMKTDI
#UTMAwesome

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

12 August 2016

Road To Degree 🎓



Haiii.. Aisehhh road to degree gittuww.. On the past few days, result UPU dah keluar dan rasa ketakutan dia lebih seram berbanding masa tunggu result PSPM dulu kahkah.. Alhamdulillah, ada tempat sudi terima kehadiran aku ni dengan PNGK yang tak seberapa huhu..

"Dapat mana Leeza?"
"Aku dapat UTM"
"Oh kos apa?"
"Computer Science"
"Kos lelong ke tu?"

Yezzah kebiadapan di situ haha. I seriously dont care orang nak mengata apa pasal course yang aku dapat. Plus aku memang apply that course dekat UPU pilihan ke-5. Tak silap aku kalau kos lelong tu, kos yang kita tak apply tapi kita dapat pulak. Tak gitu? Hoho lagipun semalam aku baru dengar berita TV3 yang next year subject Computer Science akan di wujudkan di sekolah-2. So? Huhu

"Ada kerja ke course kau ni?"

Awak Tuhan ke nak tentukan sama ada course aku ni ada peluang pekerjaan atau tidak? Rezeki tu ada di mana2 wahai manusia. Tak kisah lah after graduate you dapat kerja swasta or kerajaan as long as I ada tempat untuk cari sumber rezeki yang halal. Got it? ;)

Maaf andai aku agak emosi. Bukan apa, sometime kita kena ubah people's mentality yang macam pemikiran budak darjah satu. Oh yaaa based on my previous post, aku ada sembang pasal dapat interview in psikologi dekat UMS kan? 

"ELLEH TAK LEPAS INTERVIEW LAH TU, TU TAK DAPAT SANA KAN"

Hahaha ada ke orAng mulut busuk begini? Aku harap takde lah kan. Huhu actually i didnt go for that interview sebab Abah cakap tak payah lah pergi, jauh sangat. Aku ni spesis anak yang baik dengar je cakap parents without thinking kerugian yang aku akan hadapi haha. Tapi syukurlah aku tak pergi for that intrview pun, tiada apa yang merugikan. Alhamdulillah.

And satu lagi benda, aku sebenarnya ada pergi Interview UPSI untuk course pendidikan matematik. Tapi Allah tu sebaik baik perancang. Aku tak lepas interview dan tercampak lah aku ke UTM. Masa UPU aku apply

1st choice - UPSI (matematik) tak lepas huwahuwahuwa
2nd choice - UMS (psikologi) tak pergi IV
3rd choice - UPSI (psikologi) krikkrik
4th choice - UiTM (Computer Science)
5th choice - UTM (Computer Science)

And yeahhh thats it. Boleh aku cakap kat sini, dalam 12 pilihan dekat UPU mostly aku pilih course Computer Science dan syukur alhamdulillah aku dapat apa yang aku nak :') 

Dan sekali lagi, aku dalam status 'long distance relationship' sebab si dia dapat UPNM nun di Sg.Besi haha. Goodluck there sayang. Ok ok ok babai

WISH US LUCK 

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

18 May 2016

Alumni KMPh ??


Halooo :D yeay I am officially be an Alumni of Kolej Matrikulasi Pahang *eh ko ni takyah nak alumni sangat* Haha..tapi aku malas nak membebel pasal KMPh eh pi lantak lah. Dah berakhir segala kesengsaraan kat sanaaaa hewhew. eh takde lah mana ada sengsara, acah jek. hiks

So, apa kau buat habis Matriks ni? aku? hehe aku macam biasa duduk rumah, makan, tido, belajar baking and repeat. Kerja? Oh so bad no such thing for me. My parents tak bagi iols kerja. Katanya, belum tiba masanya. So aku ikut je memandangkan duduk rumah pun duit asyukk hihi..Sekarang tengah tunggu masa nak mulakan ambil lesen.

Eh kesiannya baru nak ambil lesen? eh iye lah kesian kan? Sepatutnya aku ambil lesen on last year. Tapi ada gangguan kesihatan, so terpaksa lah tunda sampai lah aku habis Matriks ni haaa. Aku on the way ambil lesen motor + kereta. Doakan aku okay ;)

Baru-2 ni result UPU keluar and I got an interview. Course Psikologi dan Pendidikan in UMS. Oemji aku in dilemma nak pergi ke tak IV ni sebab aku macam tak yakin aku mampu jadi a great kaunselor. Eh diri sendiri pun low self confident lagi acah nak kaunseling orang, yedokk??? hahaha apa-2 pun aku cuba yang terbaik ;)

Hidup aku sekarang? Alhamdulillah bahagia. ;) bila kawan2 ramai mengadu tengah bersedih, putus cinta whatsoever, kadang aku rasa takut. Takut aku pun akan rasa benda yang sama. Who knows? Bukanlah aku tak pernah rasa semua tu, tapi untuk merasai balik segalanya aku rasa aku tak cukup kuat. Cukuplah dulu cinta aku tak terbalas dan sakit dia huishhh tak payah lah cakap haha malu malu ;P ekeke but now aku dah ada 'dia' ;)

For girls out there, I just wanted you to know and feel by yourself. Kalau orang yang kau sayang dan cinta tu tiba-2 berpaling arah towards other girls. Apa kau rasa? Aku yakin kau pun taknak rasa sakit dan aku mohon kau pun pepandai lah jaga hati perempuan-2 lain. Kalau kau dah tau si lelaki dah ada yang lain, kau jangan melayan. Tepuk sebelah tangan takkan berbunyi else tangan kau memang dah gatal nak jugak main tepuk amai-2 dengan lelaki tu hahaha! lols

Ehh tu selingan je taw. Jangan lah serious sangat. Andai kata kau baca post ni and kau terasa hati, aku minta maaf. Tapi aku cakap benda yang betul. Tak salah kan? eh okay la Mak dah panggil suruh turun dapur. eh acah je haha OKay bye ;) 

Goodluck adik2 yang nak sambung belajar. Make the best choices okay ;) mwah

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

04 February 2016

Last-Teen year?


Haii !! Woww my latest update was on August 2015 aite? Oemji seems like I have lost interest on blogging anymore hewhew. So 2016 officially will be my last-teen year. Not only for me obviously for all 1997-babies hehe. Yahh well eventho sounds like we getting old (not so old) I just dont care bout it. Hewhew aku still anggap aku seorang bayi yang comel lagi lotey ehek leksss..

So so so... Actually I dont really know what to update here but isokay I will just wrote whats in mind right now okay. Hmm first I wanna talk bout my last pspm 1 result. Hmm for me it was so bad. Not even bad but worst lol okay not so la. I just got in the rank 2.50-3.00 hewhew. Lillahi I am felt down of this result. Okay okay nevermind dah lepas pun hehehe..

But for Sem 2 I will try my best to scored well, InshaAllah. Em em my relay? Just fine and more happy. Mohd Zakwan always be with me in whatever situation am I. Thankyou sayang. But lately ni, I dah slowdown update bout our relay kat social media like Instagram, twitter, facebook apatah lagi haha. Just nak cuba be a silent relationship maybe.. Oh this blog? Hew no one would ever cared bout this blog haha..

What else to write bebeh. Emm? Oh yaaa now I was in sem break mood. Relax jer kat rumah jadi bibik setiap hari haha okay bak kata Zakwan, bagus latih diri jadi isteri mitahli. Haha siap lah engko nanti Zakwan. Aku cuti 2 minggu tapi almost a week nak abis dah ni hehe. Vacation? Memang idok lah. Tapi tak pasti lagi lah for next week because my parents gonna home soon yeayyyyyyy!! Hihi okay I think enough till here. Till we meet again soon babai y'alls ;) 



Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)