21 August 2015

First Date


Ehem amboiiii title kemain ye nyah! haha Actually it is not our official first date bcos of before this we've date everyday in class luls.. My 'First Date' meant , this is the first time we spend time together hang out to somewhere place hewhew..


Ehh eh haha.. but our first date was so hambar-ism. Sebab aku tak berapa nak sihat during that time. hurhur.. Zakwan ajak main bowling and I taknak. Tapi I ajak dia main game kereta, he refused. HAHAHA Malu kononnya. But seriously, teringin nak gi main game kereta kat arcade tu aduhhh cem best.

Tapi I so happy sebab got to meet him after 8 months I haven't see his cute smile alolo.. Bebh, I love you ;') Semoga dapat date buat kali kedua nya cuti lepas PSPM nanti eh. Hmm he always gave me supportivement when I felt down. Biasalah matriks student, akan rasa stress and down when something we want, couldn't achieve aite? hmm 

Zakwan, thanks for this 1 year 2 months and still counting. I wish I could say like "THANKS FOR THIS ENTIRE DAY LIFE TIME" hiks one day, InshaAllah. Do keep loving me like the stars always shining for the sky. Do treat me right like the rainbow always cheer up the sky after rain ;') Iloveyou Sayang.


Love,
Ija













Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

01 August 2015

Raya post


Haha Ya Allah dah raya ke berapa ni Aleeza oiiii ! Baru nak update? hiks maafkan beta. Terlupa pula kat blog busuk ni. So how was your raya going on? huhh mine just went well. Same like years before. BORED --' 

This year Aidilfitri was getting more bored bcos of none of my friend were going to my house. And I don't even beraya dengan mereka semua. What a sad. Well said, rumah jauh kan haha. Never mind. But the thing I loved the most is, my theme for 2015 is same goes to Mohd Zakwan's. Yeayy It's been 2 years we're having the same colour of baju raya. This year is Orange. Auchaks! Eventhough we haven't meet or maybe took few photos together for this Raya, isokay. I am feel so blessed as this gonna be the 2nd year we celebrated eid together ;)

8 bulan dah we haven't meeting each other :') Siapa je yang tak rindu kan. Its okay as long as you keep remember me. Okay stop luls. Next week we're going to sit for an examination, UPS. He gives me a lot of talk, told me to make a revision on what topic I cannot scored well in the test before. :') Zakwan, you such a light that has brighten my days. Thankyou Sayang. ILoveYou. Kbye luls

p/s: Ops sorry tajuk dengan post lain puloks. I have no idea to post what for my eid celebration. Oh btw duit raya tahun ni RM199 ;P wekk

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

05 July 2015

Ramadhan-18


Bismillahirrahmanirrahim.. ;) pejam celik pejam celik. Haaa dah ramadhan ke-18 pun. Rasa macam cepat sangat masa berlalu. Few days to go for Aidilfitri yeayy tak sabar nak balik cuti. haha !!

"Weh Ijaa kau kan student matriks, ada masa eh nak update blog je"

Well said, aku tak lah selalu menghadap laptop ni berblogging je. Cuma minggu ni aku rasa free sikit lah since the homeworks given ada yang aku siap kan awal sikit. Ada jugak yang aku biar kan terbengkalai memandangkan due date lama lagi. HAHA tolong jangan tiru sikap aku yang suka menangguh kerja ni. Otak aku cuma perlu lebih rehat untuk minggu ni hihi.

Puasa tahun pertama di Kolej Matrikulasi Pahang is doesn't a matter for me. 'Tahun pertama' wah bunyi macam aku akan stay lama je kat sini. Aisehh memang akan jadi puasa terakhir di sini memandangkan aku pun Pelajar Satu Tahun (PST) je kat sini haha! Oh yaaa why I said it doesn't a matter for me because the years before pun aku memang akan berpuasa berjauhan dari keluarga ;')

2010 aku sekolah asrama. So for sure memang dapat berpuasa dengan keluarga berapa hari je kan. Walaupun masa tu my boarding school was just few kilometres from home luls ;P And then 2011 untill 2013 aku duduk dengan Mak dan Abah. And it's heaven sangat dapat luang banyakkkkk masa dengan Mak Abah. 2014 aku kembali berjauhan dengan Mak Abah. Aku tinggal di Negeri Sembilan while my parents were still in Sabah.

So bagi aku bersahur seorang diri dengan hanya menjamah sebungkus biskut atau mungkin segelas air kosong, perkara biasa. Hidup anak perantau kan haha! But for me berpuasa sebagai student matriks a bit harder than before. Because of penat dengan kuliah, dengan assignment belambak, dengan kena berjalan naik tangga tinggi-2. Oh itu sangat satu ujian yang cukup besar. 

"Hekeleh relax ah setakat berjalan je kot"

Yelah memang lah 'berjalan je'. But have to walk in fast motion so that kita akan sampai kelas dulu sebelum lecture. Got it? setakat berjalan macam pergi pasar tu I tak kisah pun haha. Tapi penat jugak kan? Sebab berjalan guna tenaga. hiks. 




This is me during the rehearsal for Kemahiran Dinamika practical. Tugas aku as a presenter. Since aku pernah pegang title 'budak bahas' meski untuk setahun. But at least aku ada pengalaman untuk beridiri depan orang ramai. So I volunteer myself untuk jadi presenter. Aku just mendeklamasikan sebuah sajak. 

For me ni lah kebaikan yang aku peroleh daripada apa yang aku pernah sertakan diri (bahas). Before this I'm type of human yang takut nak berdiri in front of others. Lack of self confident. LOSER. Tapi aku rasa bahas mengajar aku erti keberanian untuk berhadapan dengan orang ;) See? Semua yang kita pernah lalui ada hikmahnya.

Okay aku rasa dah cukup panjang entry aku untuk kali ni. Till then, see you in the next post! bye..

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

04 July 2015

Because People Change


...But memories stay ;) bila kita semua dah buat haluan masing-2. And for sure we will make new friends aite? Thats lead to the changes of people. 

Yang dulu nya kata "akan bersama", kini mana perginya?

Yang dulu nya kata "keep in touch tho", then where's the touch?

Yang dulu nya kata "jangan lupa aku", so ingat lagi ke sekarang? ;)

Aku pegang pada prinsip hidup sendiri. "If people want to stay, then stay. If u wanna leave, have a please". I am not a king to controll others life. Each of us has our own choice aite. Bebh, I wanna told ya. Kalau mungkin kau dah tak rasa bahagia dengan aku, then tell me. Im okay and I accept it. But please I won't you just go without telling me anything. 

And now u're confusing me. Yep I know kita 'kawan' ;) Istilah kawan tu ter sangat hina aku rasa antara kita. Bcos of when people ask me "Z? SIAPA TU? PAKWE EH?" I dont even know how to respond it. U're not my boyfriend. But you know aite that I love you. So what else can I answer them other than " Yes he is my boyfriend" ??

Aku cuma taknak berharap pada yang tak pasti. Just imagine, right now I am very loyal with you. But how if someday u've already meet someone else. And that time you remind me about 'US' that we're just 'friend'. haha Kau rasa apa aku akan rasa that time? Hmmm ;)

Tolong.. Sayang katakan sayang. Tidak katakan tidak. Thats all I wish. Salam.

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

10 June 2015

Memories..


First I wanna told ya.. I will write this post in Malay or maybe Manglish (Malay+English) ;)

Still you up-to-date to my previous post? Ive told before that I will make an appreciation post bout me and my fav boy ;P haha.. Just know him as Mon.. Bebh I know u will never read every single words I wrote bout you in here. But if someday you found my blog, I wish you are not angry with me haha. I just wanna create few memories ngeeee~ 

Ingat lagi tak.. The first time you entered our class. Fyi, Mon was a new student and same goes to me. Aku daftar masuk sekolah kami tu on 2014. He also. Yang membezakan hanya bulan saje haha. Okay first time dia masuk kelas kan.. Masa tu time Chemist.. I still remember hokkay hiks. And my first impression was "Hekeleh mamat ni poyo lak ai. berlagak" luls haha Sorry babe! And sorry not sorry, muka dia memang minta terajang je aku rasa. Sombong namateyy! Maklumlah dulu sekolah all boys. Tetiba mix dengan girls,, tu dia bajet bagus jap haha leksss!

And the first week tu rasa nya kita start bertegur ;D haha and I don't know from where I got your phone number. Tapi kan masa bulan puasa tu hiks *masa tu kita belum rapat ceh*.. Aku pulak yang beriya start the steps. Comment-2 kat Instagram konon ajak pergi bazar sesama ah euwww gediks nya aku haha! Then we start to have conversations almost every day jugak. Aku rasa macam ada satu magnet yang buat aku tertarik dengan perangai and sikap kau haha..

Entah tak tahu macam mana, maybe sebab kita terlalu rapat. People pun dah cakap macam-2 pasal kita. And sampai pengetahuan cikgu dah haihh. Malu usah cakap, tapi what I can do kan. And for other's information, actually aku dengan dia is just a best friend. We declared as a friend only not couple. Tapi special lah sikit dari kawan-2 biasa leksss! Okay ni intro je haha!

Mon, still you remembered the moment dekat Agroloka. Haaaa masa main rakat tu. I wish I could turn back time. That time my team catagorized as the last team jugak lah yang berakit-rakit. And kau pulak dah siap berakit. haha Then kau masuk air balik and pergi kat rakit kitorang. And you help my team tarik rakit tu dari tengah-2 tasik tu sampai lah ke tepi. Aku taktau lah kalau for other benda ni biasa-2 je. But for me its a memory to be remembered. 

And then, we're placed in the same group for Addmath kan. Selalu je bertengkar dengan budak gemok ni sebab dia ni selfish sikit haha! Kadang dah dapat jawapan bukan nak share dengan others teammate. Senyap jee! Huhhh lekkss. But woihhh Thanks a lot as you has teached me a lot in addmath. ;) hiks.. Ada sampai satu masa, kita ada big problem whereas our teacher keep talking about us. Duhh --' Pernah rasa sampai taknak pergi sekolah pun ada haha..

But we're smart to overcome this obstacle. Kita mula jauhkan diri dari masing-2. Kita mula kurang berborak, berinteraksi and so on. Sampai aku rasa macam "Oh mungkin aku tak penting dah" luls. Then I tried to think positive. Lama-2 cerita pasal kita dah kurang sikit lah keluar dari mulut cikgu-2. Kalau tak selalu je kena perli. But I take it easy. Cikgu tak lah marah tapi faham-2 lah. Felt uncomfortable when teachers keep perli-2 kami haha..

Macam-2 jugak lah masalah timbul. Dengan ada budak junior nak usya kau bagi-2 gelang bagai ah. Haha ada jugak rasa geram tapi lupa pulak kita kawan je hahaha luls.. But hold on our promises beb, kita kawan sampai kawin ;) 

And now, kita sama-2 dah sambung belajar. You're now in KMNS while me in KMPh. Bebh belajar elok-2. Ingat semua pesanan-2 aku. Kan pesanan aku ni macam mak kau haha.. Belajar! Jangan dok menggedik cari awek pulak. Tapi kalau dah terjumpa awek kat sana, just go on. Aku okay. Sebab tak semua yang kita suka akan jadi milik kita. Kan ;) haha whatever it is, jangan pernah lupa semua pasal kita. I bet you know how much Iloveyou. bye!!





Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

06 June 2015

Enjoy the life then


As I have choose my own life path, so by hooked or by crooked, I have to face it and just enjoy the journey! Haha living far away from family is a ordinary thing for me. As before this I am not staying with parents for 2 years long. So its not a matter to be apart from them. But what the thing I am sad for, I haven't seen my parents yet since the day they left me in here (KMPh). It just because they are now in Sabah..

Seeing other roomates member went out for outing in weekend with their family, actually made me felt a bit jealousy. Heuu I know I shouldn't feel this way. Isokay Aleeza, stay strong. Bear in mind , you just need to sacrifice 'a year' in here. Haha the way I talked just like living in  here same goes to living in hell aite? NOOOOOO okay not at all. I enjoy myself staying here bebeh..

Ohyaa by the way, I've started my tutorial, lecture and practical for a week. And I told ya. This is not in Standard One. The first week you are not given any homeworks from yr teacher. Again I repeat, this is not standard one. Haha what you should and have to know, the first week I am here. I've already given homeworks (but not too much la). At least one homework for one subject ofcourse. 

Haaaa what else I wanna story is about.. Zakwan ;) hehew He is my bestfriend, best boy, best superhero, favourite person. eh eh its too much i guess hihi!! *over* Bebh, take care yourself in Kolej Matrkulasi Negeri Sembilan. You're so lucky as you're not alone there (not like me here T_T). Hmm study hard and achive your dreams. Hold on our promises *wek*!! Weiii do keep in touch with me always and forever! Tho maybe someday we're not meant to be together, I wish you will always remember me as yr girl friend. Okay it has space there. GIRL FRIEND not 'girlfriend' get it haha!

"Kita Kawan Sampai Kahwin" :') InshaAllah If Allah wills it. I don't know why my mood is not stable right now. Not just right now, but everytime I think of you and I get remember all our old memories in school for the past few months. I am sad. Maybe because of my blog's song yang super sad ni kot hahaha! I will make a post to refresh back our old memories together soon. Not to show off but just want to create a diary ;) Till then. Bye

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

31 May 2015

MPPB Week In KMPh


Bismillahirrahmanirrahim.. Yeehaaaaaa at last I've throughout the MPPB weeks dengan rasa yekyek nya hahaa!! From 25Mei2015 untill 29Mei2015, aku lalui Minggu Pengurusan Pelajar Baharu ni.. Apa rasa dia? heuu I dont know how to describe the feeling but hmm.. Its a bit bored ofcos haha.. 

Firstly let me tell u bout my roomates.. A room consists of four person (include me).. The first person yang aku kenal is Zaireen Zulaikha. Just call her Zaireen.. She's from Shah Alam if I'm not mistaken haha.. And the 2nd person is Farah. I dont even know her real or full name.. But she is so pretty weihh. Her face looks like my best friend, Amira Hanani. And the last one, she's an indian and sangat pendiam. Her name is Anusha.. I dont remember her full name. 

What I can say about the MPPB week, it is totally pack with activities and you will feel tired as fuck haha!! Along the week, I have to perform my prayer at the Masjid (it was called Masjid as Solat Jumaat are perform there). I just feel a bit uncomfortable bcos yeahh before this I just solat at Masjid during fasting month for tarawih hihi.. Ada satu hari ni, all of us have to wakeup at 3 and should be gather at Masjid at 4.30am. gahhhhhhhhhhh the senior said its to train ourself so we dont feel awkward in Matric life in future. Okay accepted! :D

And the saddest thing here was, I dont even make a new friends here. Except my LDK members. I just dont know how to make new friends, how to be friendly and how to treat others well maybe haha.. So wherever i went to, sometime i am just alone. And sometime Im going along with Zaireen haha.. But wehh Ive found my old schoolmates. One from my first secondary school (SBPIJ), she's Aishah and the other one is Izzaty, my ex classmate in primary school haha..

And guess what my ex also has further his study in here. Okay I dont want to story bout him. Its a waste! haha then whats more I wanna tell u haaaa. Hmmm macam takde apa dah.. Ohhyaaa! The foods at the cafeteria Blok C on the C2 side were just okay.. Boleh la murah dan sedap.. haha.. Okay I think till then.. See uguys in the next post.. Babai ;)

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

07 May 2015

Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh)

Assalamualaikumm.. Haii haha dah lama rasanya aku tak update blog ni. Oh sebab aku jarang guna laptop. Ni pun sebab laptop baru betulkan. okay enough.. Meh harini aku nak train jari sikit supaya menaip laju lekss.. Kolej Matrikulasi Pahang. Alhamdulillah aku dapat tawaran untuk ke situ :) Oh result SPM? Result aku biasa-2 je nak share pun segan. Tapi syukur lah rezki Allah beri kan :D 

Actually, aku tak lah terlalu excited for KMPh ni. But my parents yang excited. hiks. Aku sebenarnya masih mengharapkan UPU. Mana lah tahu aku dapat course Diploma English kat UPSI ke kan. Ahhhhhh berangan malangnya English aku pun B je masa SPM haha lols.. Oh beb aku tak dapat UPU weiii. Aku mula-2 rasa nak nangis jugak. Sebab aku dah pahat dalam diri dari darjah satu nak jadi Cikgu kahkah..

So baru terfikir nak jadi Cikgu English. Memandangkan English pun B je maka tertimbuslah hasrat di hati. But still nak jadi cikgu. Tapi Subjek Math. InshaAllah if Allah wills it haha.. Aku dapat tawaran Jurusan Sains Modul 1 kat KMPh.. Modul satu? Makna nya aku perlu menghadap KIMIA, FIZIK, MATH dan BIOLOGI.. BIO????????

HAHAHAHA okay setahu aku Math dekat Matriks ialah Addmath masa sekolah. Haha hmmm aku macam "Bolehlahh".. Sebab aku pun minat math.. Addmath aku masa SPM dapat B. Alhamdulillah sebab masa ujian asyik GAGAL je. At last dapat jugak B kan haha..Tapiiiiiii yang BIOLOGI aku perlu hadap balik tu. Allahu :'( Aku ni masa sekolah pun waktu BIO je rasa mengantuk, malas belajar semua datang.. Dan aku memang tak minat BIO.

You know what aku target Bio aku masa SPM just E pun jadi lah. Asal tak gagal kahkah. Sebab sumpah aku memang bangang gila Bio. Biasalah bio perlukan hafalan dan ingat mengingati. Oh plissss I am not into that dooo.. Mungkin rezki aku. Dapat C+ masa SPM hahaha Bersyukur sangat! So aku tengah berkira-kira untuk maktriks ni adakah aku akan ambil Modul satu? Tapi aku ada tanya orang (ex-matriks). Diorang cakap boleh tukar Modul masa orientasi nanti. Ahhhhhh I hope so haha..

So so so... Doakan aku dapat 4Flat kat matriks. InshaAllah aminn :) Aku dapat PST punya. Tu agak cuak haha.. Yuran matriks pun dah bayar.. Abah memang excited.. hihii.. Thats all for this entry. BYE !!

Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)