01 March 2013

Doakan Kami, Penduduk Felda Sahabat Lahad Datu, Sabah

Bismillahirrahmanirrahim . . As well u know , aku penduduk Felda Sahabat Lahad Datu , Sabah . Korang sendiri pun tahu kan keadaan kat sini sekarang macam mana . . I hope uolls doakan kami semua dan tentera-2 yang berjuang untuk keselamatan negara . 
Berita 1 
Beberapa orang telah dibunuh di mana pengikut Sultan Jamalul Kiram III berkurung di Sabah sebagai pihak berkuasa Malaysia memulakan serangan di kawasan itu pada hari Jumaat.
Satu laporan radio, memetik beberapa saudara-mara Kiram, termasuk Raja saudaranya Muda Agbimuddin Kiram, berkata terdapat beberapa kematian sudah di pertempuran antara pengikut-pengikut Sultan dan polis Malaysia dan anggota tentera.

Laporan itu, bagaimanapun, tidak mengulas lanjut sama ada mereka yang terbunuh di sebelah kumpulan atau pihak berkuasa Malaysia Kiram.

Ia juga menambah bahawa sebelum pertembungan itu, terdapat rundingan antara kumpulan dan Kiram pihak berkuasa Malaysia bagi pengikut Sultan aman meninggalkan pulau Malaysia dikawal Lahad Datu di Sabah.
Abraham Idjirani, setiausaha agung dan jurucakap kepada Sultan Jamalul Kiram, mengesahkan bahawa kumpulan Agbimuddin itu telah dipecat oleh pasukan keselamatan Malaysia sebelum mengadakan taklimat di Manila.

Berkata Idjirani ahli Kesultanan diketuai oleh Agbimuddin Kiram memanggil mereka dan memaklumkan kepada ketegangan yang semakin meningkat pada kira-kira 6 pagi

"Pagi ini adalah sejarah, pasukan keselamatan Malaysia memulakan tembakan pertama," Idjirani katanya.

Idjirani, bagaimanapun, berkata bahawa Agbimuddin tidak boleh menentukan jika pukulan pertama bertujuan pada rakyat mereka.

Idjirani berkata Raja Muda (putera mahkota) juga memberitahu mereka sebelum ini bahawa pihak berkuasa Malaysia telah pun menghampiri kawasan tersebut.

"Walau bagaimanapun, terdapat sedikit penangguhan dan ia adalah baik bahawa polis Malaysia telah ditarik balik kemudiannya, menurut Raja Muda," Idjirani katanya.

Beliau berkata pasukan Malaysia datang sehampir 300 meter dari mana lebih daripada 200 pengikut kesultanan telah berlubang.

Rasmi kesultanan juga merayu kepada kerajaan Malaysia untuk menimbang semula tindakan menekankan rakyat mereka berkurung di Lahad Datu tidak mempunyai niat mewujudkan masalah.

"Bagaimanapun, jika pihak berkuasa Malaysia akan menolak untuk tindakan maka pengikut Kesultanan di sana tidak mempunyai rekursa tetapi untuk mempertahankan diri ke nafas terakhir mereka," berkata Idjirani.

Berita 2
10 Anggota Penceroboh Terbunuh: ABS-CBNnews melaporkan jurucakap Abraham Idjirani sebagai berkata dia baru bercakap sendiri dengan adik Sultan Sulu Jamalul Kiram – Azzimudie Kiram – yang mengetuai kumpulan bersenjata di Lahad Datu itu. Azzimudie mengesahkan bahawa 10 lelaki terbunuh dan empat yang lain cedera dalam insiden tersebut.

“Dia melihat sendiri mayat-mayat tersebut,”  “Yang terbunuh termasuk seorang wanita.” Beliau mendakwa bahawa komando polis Malaysia telah menggunakan penembak tepat ke atas pengikut Azzimudie.


Maigad maigad maigad ._. Please pray for us . Keselamatan kami sekarang amatlahhhhh huhh . taktau nak cakap ape . . :/ Al-Fatihah buat keluarga pejuang yang terkorban . 

Tadi dekat sekolah keadaan agak cemas . Masa pagi , time perhimpunan , geng aku ade dengar bunyi siren ambulans . Kitorang pon macam pelik lah jugak kan . Tapi cikgu takde bagi taw apa2 arahan or else . so buat tak tahu lah . Then dalam kelas . 2 kali helikopter round sekitar sekolah kami dan kawasan peperangan . Masa tu memang dah agak something will happen . . 

Tepat jam 11.05 pagi , masa tu aku tengah betolkan jam tangan , tiba-2 bunyi loceng kecemasan panjang gila . Cikgu aku pun dah cuak and cemas masa tuh . Cikgu arah kitorang cepat-2 lari and keluar dari kelas . Berkumpul kat tapak berhimpun . . Beg sekolah aku tak sempat bawak sebab masa tuh dah cemas sangat . cikgu suruh tinggal kan je . so okay ._. . . Then cikgu terus bagi arahan sesape yang ibu bapa dah ambil , di benarkan pulang . Sebenarnya belum masa balik lagi , tapi dah jadi macam ni kan . emm aku tunggu bas datang ahh . Ouh ye beg sekolah aku tak sempat nak ambek . nak pergi ambek tapi tak dibenarkan . tapi alhamdulillah ada sorang kawan aku dah tolong ambil kan ---------
Please Pray For Us !!!! Perintah Berkurung sekarang . Maybe next week Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Kencana cuti . Hoorayyyyy ! >-< lol


Thanks spend your time here . Do follow and leave a tag ;)

4 Comment:

#JemahAwesome said... Reply To This Comment

Tabahkan lah hati ye? Jaga keselamatan dekat sana :'/

KamKim said... Reply To This Comment

Be careful.. Jangan happy sangat kalau sekolah cuti.. Maybe peristiwa nie msuk dalam buku teks sejarah.. Hehe...

Aien Syahierah ♥ said... Reply To This Comment

Ya Allah.Sedihnye bace..Tbhkan hati yer..tk sngka bende nih terjadi.Tpi,bnde dh nk jdi kan?? Doa- bnyk-bnyk smoga keselmtn terjamin.Amin-

Aleeza Zailan said... Reply To This Comment

Thanks all . In sha allah keselamatan di jaga rapi :) doakan kami semua

Post a Comment